Stenose van halsvaten
Stenose van halsvaten
Een vernauwing van de grote halsslagaders noemen we een carotis stenose. De halsslagaders verzorgen de doorbloeding van de hersenen. Door een vernauwing van de halsslagaders kunnen er klachten optreden van de hersendoorbloeding zoals een TIA of herseninfarct. De vernauwing van de halsslagader kan chirurgisch of via de bloedvaten (endovasculair) worden behandeld.
Een speciaal team van neurologen, interventieradiologen en vaatchirurgen onderzoekt van te voren welke manier van behandelen het meest geschikt is voor uw situatie. De endovasculaire behandeling bestaat uit het plaatsen van een stent in de halsslagader via de bloedvaten. Er wordt dan niet in de hals geopereerd, maar de behandeling wordt via de lies uitgevoerd.
Voorbereidinguitklapper, klik om te openen
Bloedverdunners
Om te zorgen dat de stent goed open blijft is het belangrijk dat u bloedverdunners krijgt en dat de bloedverdunners goed werken. We zullen dit van te voren testen.
Opname
Vaak wordt men de middag of avond voorafgaand aan de behandeling opgenomen. Soms is de opname op de afdeling een uur tot enkele uren voor de behandeling.
Tijdens de behandelinguitklapper, klik om te openen
De behandeling vindt plaats op een interventiekamer. De vernauwing in uw halsslagader wordt afgebeeld en vervolgens zal de stentplaatsing plaatsvinden. Dit gebeurt over het algemeen onder lokale verdoving. Er is wel een anaesthesieteam aanwezig voor extra bewaking tijdens de stentplaatsing.
Na de behandelinguitklapper, klik om te openen
Na de behandeling wordt een controleafbeelding gemaakt. De behandeling duurt over het algemeen één tot twee uur. Als de behandeling klaar is, wordt er in de lies een inwendige hechting geplaatst (een angioseal). U moet nog vier uur platte bedrust houden zodat deze hechting in de lies goed blijft zitten. Na de stentplaatsing controleren wij na drie en twaalf maanden uw behandelde halsslagader via echografie.
Na de behandeling kunt u ofwel dezelfde dag naar huis of blijft u voor goede monitoring nog een nacht in het ziekenhuis.
Bij het UMC Utrecht uitklapper, klik om te openen
Zorgverleners
Wachttijden uitklapper, klik om te openen
Lees meer over wachttijdenMeer weten uitklapper, klik om te openen
In het geval dat u of uw kind deze behandeling ondergaat, kunt u onder ‘Agenda’ in het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht praktische informatie over de afspraak vinden.
Wat hoort er bij deze behandeling
Zorgkosten
Meer over zorgkostenContact uitklapper, klik om te openen
Als u een afspraak wilt maken of bent u verhinderd? Neem contact op. Voor een afspraak is een verwijzing nodig.
Polikliniek Radiologie
Wilt u contact met ons opnemen na 17.00 uur of in het weekend? Belt u dan met het centrale nummer van het UMC Utrecht, 088-755 5555.